A VPN működésének megértése

A VPN – virtuális magánhálózat – olyan eszköz, amely megvédi az internetkapcsolatodat a hálózaton keresztül érkező támadóktól. Mielőtt elmagyaráznám, hogy mindez hogyan működik, beszéljünk az internet működéséről e nélkül.

Az internetszolgáltatód (ISP) láthatja mindazt, amit online teszel.
Nos, majdnem mindent: Amikor a webhelyek HTTPS-t (vagy TLS-t vagy SSL-t; ezeket a kifejezéseket gyakran felcserélve használják, amikor a webhely titkosítására hivatkoznak) használnak, amelyet a böngészők lakattal jelölnek, az internetszolgáltató nem látja pontosan, mit csinálsz a weboldalon. Tehát általában nem látják, milyen konkrét oldalakat nézel, vagy mit gépelsz be az űrlapokba. Láthatják azonban hogy, milyen webhelyeket látogatsz meg (domain és IP címek).

Ez nem hangzik jól, igaz? De ez még nem a legrosszabb! Az internetszolgáltató nem csak azt láthatja, hogy mit csinálsz online, hanem képes hirdetéseket beilleszteni a weboldalakba, eladhatja a böngészési előzményeidet (ami az Egyesült Államokban már legális), korlátozhatja a hozzáférést egyes webhelyekhez és más szörnyű dolgokat csinálhat, mert teljes mértékben képesek ellenőrizni az internetkapcsolatodat.

Ez nem csak az otthoni internetre vonatkozik. Bármilyen hálózat esetében, amire csatlakozol – mobil, munkahelyi WiFi, nyílt WiFi a Starbucksban – az adott szolgáltató ugyan így képes monitorozni téged.

Szerencsére egyre több weboldal használ HTTPS-t, a Let’s Encrypt és a Cloudflare ingyenes tanúsítványoknak köszönhetően. Sajnos azonban még sok weboldal nem (vagy legalábbis nem alapértelmezetten) használja, továbbá ennek használata nem oldja meg azt a problémát, hogy a szolgáltatót ne láthassa az általad meglátogatott oldalakat.

Hogyan védhet meg a VPN?

Azt, hogy milyen oldalakat látogatsz meg, a VPN segítségével elrejtheted a szolgáltatód elől. Ahelyett, hogy láthatnák a teljes forgalmadat, csak annyit fognak látni hogy egy VPN szerver irányába kommunikálsz.

Alapvetően ahelyett, hogy közvetlen az internetre csatlakoznál, a VPN szolgáltató egyik szerverére fogsz és az köt össze az internettel.

Szóval, Te < —- > Internet helyett: Te < —- > VPN < —- > Internet működési modell érvényesül. Ezáltal az internet szolgáltatód csak a Te < —- > VPN szerver közötti kapcsolatot láthatja.

A VPN további védelmi lehetőségei

A VPN használata tehát egy jó dolog, de nem csak a forgalom elrejtése az egyetlen haszna.

Tudtad, hogy ha nyilvános WiFi hálózaton vagy akkor bárki más aki szintén csatlakozva van rá, ugyan úgy láthatja a forgalmadat mint a szolgáltatód?

Mivel a VPN szerver és a közted levő kapcsolat titkosított és ez az egyetlen aktív kapcsolatod, a rosszindulatú támadók (hackerek) nem jelenthetnek fenyegetést rád. Ők is csak annyit fognak látni, hogy egy titkosított adatfolyam halad az eszközöd és a VPN szerver között.

További előnye, hogy a weboldalak alapértelmezés szerint látják a Te publikus IP címedet, de VPN használata esetén csak a VPN szerver IP címét fogják látni.

A legtöbb VPN szolgáltató számos országban rendelkezik szerverrel, így egy weboldalnak akár úgy is tűnhet mint ha Te egy teljesen másik országból interneteznél. Ez a magánéleted védelmén kívül olyan esetekben is hasznos lehet, amikor valamilyen oldal vagy szolgáltatás csak egy adott országból lenne elérhető (pl.: Netflix, Hulu).

Ezeket a VPN szervereket egy időben rengeteg ember használja, emiatt nem leszel pontosan beazonosítható sem.

A VPN hátrányai

A VPN azonban nem a legjobb megoldás a magánélet védelmére. Számos olyan kérdés felmerül, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A legfontosabb, hogy a VPN használatával a forgalmad láthatóságát a VPN szolgáltatóra bízod az internet szolgáltatód helyett. Ez azt jelenti, hogy az összes olyan forgalom, amit eddig az internet szolgáltatód láthatott most a VPN szolgáltatód fog látni. Ezért nagyon fontos az, hogy megfelelőt válassz.

A kereskedelmi VPN szolgáltatók használata olyan, mint ha az adataidat egy fekete dobozra bíznád. Nincs lehetőséged ellenőrizni például, hogy a szolgáltató valóban betartja-e a „nem naplóz” politikát, így a választás csupán bizalom kérdése. Egy olyan bizalom megadása, amely esetében soha nem tudsz megbizonyosodni arról, hogy nem élnek vissza az adataiddal.

A VPN használata semmilyen módon nem tesz téged teljesen anonimmá. A VPN szolgáltatók vagy a támadók meglehetősen triviális módon képesek lesznek visszakeresni téged. A szolgáltatónak valószínűleg lesz egy pénzügyi vonala is, ami visszavezethető hozzád.

És akkor mi van?

Ha tökéletes anonimitást szeretnél elérni, akkor vannak más megoldások. Az olyan szoftverek, mint a TOR böngésző is, az anonimitásra vannak kihegyezve, míg a VPN szolgáltatók csak bizalmon alapuló adatvédelmet nyújtanak.

Ha csak szeretnéd magadat biztonságban tudni egy nyilvános WiFi hálózaton vagy elrejteni magadat a szolgáltatód figyelő szemei elől, akkor a VPN jó megoldás lehet a számodra.

A megfelelő VPN szolgáltató kiválasztásában az alábbi oldalon találhatsz segítséget: https://maganelet.hu/szolgaltatok/vpn/

Kategória: Saját cikkek | A közvetlen link.