Megfelelő VPN szolgáltató kiválasztása

Most már, hogy tudod mi az a VPN és hogyan működik, nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő szolgáltató kiválasztásakor.

Kerüld az ingyenes VPN szolgáltatásokat

A fizetős VPN szolgáltatások adatvédelmi szempontból jobbak, hiszen ott fizetsz azért, hogy megfelelő minőségű szolgáltatást kapj. Az ingyenesek ezzel szemben rosszabbak mint egy internetszolgáltató, mivel ők eladják az adataidat hogy pénzhez jussanak és ezáltal üzemeltetni tudják a szolgáltatásaikat.

Ami ingyen van, ott Te vagy a termék.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden fizetős VPN szolgáltató automatikusan megbízhatóvá válik. Sok VPN szolgáltatóról ismeretes vagy gyanítható az, hogy eladják a felhasználók adatait vagy valamilyen más, kifogásolható dolgot tesznek velük. Mindig alaposan vizsgáld meg az általad választott szolgáltatót. A lényeg az, hogy lehetetlen olyan szolgáltatást nyújtani, mint a VPN – amihez szerverekre, sávszélességre, időre és energiára van szükség a karbantartásához – ingyen több ezer felhasználó számára anélkül, hogy valamilyen más bevételi forrása ne lenne a szolgáltatónak.

A VPN kiválasztása

Az első dolog annak az eldöntése, hogy miért van szükségünk a VPN-re. A legtöbb ember a következő két csoportra osztható a kérdés szempontjából:

1. Földrajzi korlátozások elkerülése

Lehet, hogy csak a BBC-t vagy más online szolgáltatást szeretnéd nézni és nem érdekel, hogy egyébként a VPN szolgáltató figyeli-e a forgalmadat – akárcsak az internet szolgáltatód.

Ezért olyan VPN-t szeretnél, amelyeknek pl. az Egyesül Királyságban vagy az USA-ban – alapvetően ott ahol a Netflixhez hasonló szolgáltatások – működnek a szervereik. (A Netflix folyamatosan tiltja a VPN-eket, ezért mindig tájékozódj előtte, hogy az általad választottal működik-e.)

2. Az adatai védelmének maximalizálása

Ha fontos számodra az adataid védelme, akkor olyan szolgáltatót kell keresned, ami:

– támogatja a modern technológiákat, mint például az OpenVPN vagy a WireGuard,

– elfogad névtelen fizetési megoldásokat, például készpénzt, ajándékkártyát vagy kriptovalutákat,

– erős, a várható jövőben is megfelelő titkosítást alkalmaz a kapcsolatainál,

– nyilvánosságra hozza a vezetői és tulajdonosai nevét, átlátható működésű.

Ezt a 4 pontot mindig vedd figyelembe, ha VPN szolgáltatót választasz. Ezen kívül fontos még, hogy milyen állam joghatósága alá tartozik és melyik országokban vannak a szervereik. Ez talán a legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venned és a leginkább időigényes, mivel az adatvédelmi törvények különféle országokban jelentősen eltérnek.

Hadd magyarázzam részletesebben hogy, mit jelentenek pontosan ezek a pontok és hogy tudd, mit kell keresni.

Modern technológia

Bármelyik OpenVPN klienssel tudnod kell kapcsolódni a VPN szolgáltatóhoz. Az L2TP, PPTP és az IPsec nem biztonságos technológiák, ezeket nem szabad használni. Egy új, WireGuardnak hívott megoldás nagyon ígéretesnek tűnik, de még mindig aktívan fejlesztés alatt áll és a használata nem ajánlott.

Nézzük meg, hogy szolgáltató rendelkezik-e saját kliens programmal, amelyet használni tudsz. Ezek az alkalmazások általában sokkal egyszerűbbé és néha biztonságosabbá teszik a VPN használatát. Ha van, akkor a következő kérdéseket érdemes megvizsgálni:

A kliens alkalmazás nyílt forráskódú?
Fontos, hogy az legyen, mivel csak így lehet leellenőrizni a kódot és pontosan látni az alkalmazás működését. A zárt forráskódú kliensek emiatt nem megbízhatóak teljesen.

A kliensbe van killswitch opció?
Nem sok OpenVPN kliens rendelkezik ilyen funkcióval, de sok egyedi alkalmazás képes rá. A killswitch opció lehetővé teszi az internetkapcsolat teljes tiltását addig, amíg a VPN ki van kapcsolva. Ez biztosítja azt, hogy véletlenül se csatlakozz az internetre nélküle.

Anonim fizetési módok

Itt azt kell megvizsgálni, hogy milyen módon tudod befizetni a szolgáltatónak az előfizetési díjat. Egyes szolgáltatóknál lehet ajándékkártyával vagy kriptovalutával fizetni.

Ahhoz, hogy ne lehessen visszakövetni, kerülnöd kell a bankkártyás és PayPal-os fizetést.

Ha a szolgáltató nem törekszik arra, hogy egyszerű, anonim fizetési megoldásokat tegyen elérhetővé, akkor vajon mennyire figyelnek oda az adataid védelmére?

Erős biztonság

A legtöbb OpenVPN-t használó szolgáltató általában erős titkosítást alkalmaz, de a megfelelő választáshoz ezeket mindenképp érdemes figyelembe venni:

RSA-2048 titkosítás. Ideális esetében támogatja az RSA-4096 kapcsolatot a maximális biztonság érdekében

Perfect Forward Secrecy (PFS) támogatása. Ez a technológia minden egyes VPN sessiont (kapcsolatot) különböző kulccsal titkosít, így ha a támadónak sikerül is visszafejteni az egyik kapcsolatot, a többit attól még nem látja.

Érdemes továbbá megvizsgálni, hogy a szolgáltató biztonságát ellenőrizte-e független, harmadik fél. Például a TunnelBear minden évben közzéteszi az ellenőrzésüket eredményét – vagy a maganelet.hu által ajánlott Mullvad is – amely a kliens alkalmazásainak átfogó biztonsági ellenőrzését tette közzé.

A független ellenőrzések fontosak, mivel bár végül a szolgáltatás tényleges biztonsága a szolgáltatók bizalmán múlik, a biztonsági ellenőrzések azt mutatják, hogy a szolgáltató valóban képes-e biztonságos kapcsolatot nyújtani és nem csak ezt állítja.

A nyilvánosság bizalma

Ha a szolgáltató elrejti a tulajdonosok, vezetők adatait előled például egy panamai társaság mögé, vajon milyen más egyéb üzleti dolgokat titkolhat még el előtted?

Ha nem bíznád a pénzügyeidet egy hamis személyazonossággal rendelkező személyre, akkor miért bíznád rájuk az internetes adataidat?

Tudd meg hogy kik a vállalkozás tulajdonosai, milyen más vállalatoknál dolgoznak a vezetők.

A rendszeres átláthatósági jelentések nagyon fontosak. Ebben közzé kell tenniük a kormányzati kérésekkel kapcsolatos információkat is, így láthatod a válaszaikat. Az összes VPN szolgáltatónak válaszolnia kell a törvényes megkeresésekre, kérdés hogy elutasítja-e azt vagy kiadja a kért információkat?

Hogyan tovább?

Ha jelenleg kereskedelmi VPN-t használsz, akkor a fenti információkat vedd figyelembe. Véleményünk szerint 2019. októberétől a Mullvad vezeti a listát a különféle kritériumok teljesítése terén, de az IVPN és a ProtonVPN alig maradnak le mögötte. Az számodra legmegfelelőbb megoldás megtalálásának módja az, ha a szolgáltatókat a saját kritériumaid szem előtt tartásával keresed.

A megfelelő VPN szolgáltató kiválasztásában az alábbi oldalon találhatsz segítséget: https://maganelet.hu/szolgaltatok/vpn/

Kategória: Saját cikkek | A közvetlen link.